Nieuws

Geslaagde nieuwjaarsbijeenkomst

We zijn het jaar goed begonnen. Het was druk en nog lang gezellig tijdens de nieuwjaarsreceptie.
Het was feestelijk binnenkomen in de kantine en Laura en Chantal hadden het prima voor elkaar, complimenten!
Alles bij elkaar een avond die past bij een tennisvereniging en die alle vertrouwen geeft in een mooi tennisjaar.

Voor wie er niet bij kon zijn: Hieronder de nieuwjaarstoespraak die de voorzitter heeft uitgesproken

Fijn dat jullie hier vanavond zijn om samen te toasten op het nieuwe jaar. Voordat we dat gaan doen wil ik jullie graag meenemen in wat bespiegelingen over waar TC Heiloo United voor staat.

Tennisverenigingen staan nooit erg in de picture. Dat geldt ook voor TCHU. We gaan onze eigen gang.  Zo zijn we bijvoorbeeld zelf verantwoordelijk voor het onderhoud van onze banen en accommodatie en ook voor de vervanging van de banen. 

Terwijl de (overigens zeer gewaardeerde) andere grote buitensportverenigingen in Heiloo recent afspraken maakten met de gemeente over het onderhoud van hun accommodaties zorgen de vrijwilligers bij TCHU er al sinds jaar en dag voor dat de banen er het hele jaar door goed bijliggen en dat het groen wordt onderhouden. De vereniging heeft hiervoor zelf alle materialen en machines aangeschaft en waar nodig huurt de vereniging zelf gespecialiseerde bedrijven in. 

Ook voor de vervanging van banen zorgt TCHU zelf. Met het oog op de toekomst hebben voorgaande besturen er voor gezorgd dat er een financiële basis is om, zodra het nodig is, tot vervanging over te kunnen gaan. Dat is geen kleinigheid, want het gaat om forse investeringen. Het is goed dat we zo op de toekomst zijn voorbereid, want vervanging van banen gaat de komende jaren zeker aan de orde komen.
Om daarbij niet over één nacht ijs te hoeven gaan is een commissie binnen TCHU al maanden in alle stilte bezig met de voorbereidingen op de vervanging van de banen op ons park. De commissie heeft al met allerlei specialisten gesproken, verschillende baansoorten uitgeprobeerd en ook nieuwe ontwikkelingen worden serieus onderzocht. Tijdens de komende ALV zullen de leden hier zeker meer over gaan horen.

Dat we als tennisvereniging niet in de picture staan betekent niet dat we er niet toe doen.
De tennisverenigingen in Heiloo zijn zeker voor de breedtesport van grote waarde. Er zijn maar weinig sporten die zo breed beoefend worden als tennis. We hebben natuurlijk 2 tennisverenigingen in Heiloo maar TCHU alleen had per 31-12 al 1.030 leden. Dit zijn leden in leeftijd variërend van 5 tot 90 jaar en zelfs nog ouder. Het oudste lid van onze vereniging is Nico Mantel, 91 jaar oud.

De hele week door worden de banen bespeeld. Van 9:00 uur ‘s ochtends tot laat in de avond. Op een doorsnee dag starten de senioren om 9:00 uur, dan komen in de loop van de middag de jeugdleden waarna tenslotte de oudere jongeren verschijnen om tot in de late uurtjes te blijven hangen. Naast het tennissen is voor veel van onze leden ook het sociale aspect van belang. Ontelbaar zijn de koppen koffie en thee die er vooral in de ochtenden doorheen gaan. In de avonden zijn het dan vaak andere consumpties, maar het belangrijkste is dat de leden gezelligheid vinden in de kantine. 

TCHU stelt haar park ook graag beschikbaar aan mensen voor wie sporten minder vanzelfsprekend is. Dat kan zijn vanwege lichamelijke beperkingen, maar ook vanwege financiële beperkingen. Trots ben ik op de mannen van GGZ die iedere dinsdag komen tennissen, weer of geen weer. Maar het is ook fantastisch dat we dit jaar weer het project Sporthero mogen ontvangen (een project waarbij kinderen met overgewicht onder begeleiding gaan sporten) en natuurlijk het jubileum van stichting Gehandicaptensport Heiloo dat op 1 april op ons park gevierd gaat worden.

Alles bij elkaar kunnen we bij TCHU oprecht spreken over breedtesport. We vinden dit als vereniging heel belangrijk en zijn dan ook blij dat breedtesport zowel landelijk als lokaal in de aandacht staat. Landelijk heeft de overheid breedtesport als speerpunt benoemd. Lokaal organiseert SportRaad Heiloo op 10 maart het evenement Heiloo Sport!! Op 10 maart wordt in de Cultuurkoepel een feestelijke avond georganiseerd rond breedtesport. Natuurlijk zijn wij daar bij. 

Allemaal mooi, maar hebben breedte sportverenigingen het nu makkelijk? Je hoort vaak dat sportverenigingen hun langste tijd hebben gehad. Leden van verenigingen zouden zich steeds meer opstellen als sportconsument. 
Sportconsumenten willen sporten wanneer het ze uitkomt, willen kwaliteit, willen waar voor hun geld en voelen zich niet betrokken bij de vereniging. Een beetje zoals de gemiddelde bezoeker van een sportschool.
Als onze leden al sportconsument zijn, dan hebben we ze wel wat te bieden. Voor een contributie van iets meer dan 13 Euro per maand kun je alle dagen terecht. Welke sportschool kan dat zeggen? Daarbij is de kantine ook nog eens 60 uur in de week open. Voor die contributie van 13 Euro wordt ook nog eens kwaliteit geleverd: een mooie accommodatie, goede trainingen en ook perfect verzorgde horeca. Als TCHU hebben we dus weinig te vrezen van de sportconsument.
Toch geloof ik al die verhalen over de sportconsument ook niet helemaal. Natuurlijk zijn er leden die liefst voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten en die voor 10 Euro contributie minder naar een andere vereniging overstappen. Natuurlijk zijn er leden die juist lid worden bij TCHU omdat ze hier geen bardiensten hoeven draaien. Aan de andere kant zie ik ook juist heel veel betrokken leden op wie we nooit tevergeefs een beroep doen en die zich enorm betrokken voelen bij de club. Juist deze mensen maken TCHU tot de club die we zijn. Veel van die leden zijn ook vanavond hier. 

Toevallig (of eigenlijk niet) las ik de afgelopen dagen een onderzoek naar de sportconsument. De conclusie was eigenlijk dat de sportconsument binnen de sportverenigingen in Nederland wel bestaat, maar dat sportverenigingen zich juist niet moeten aanpassen aan de sportconsument: als je eigen leden als consumenten gaat benaderen, dan gaan de leden zich ook zo opstellen. De sportconsument maak je zelf!

In het zelfde onderzoek was ook bekeken welke sportverenigingen het goed gaat. Wat naar voren kwam is dat verenigingen met wie het goed gaat, 3 dingen doen: 
1.    Ze houden vast aan het klassieke verenigingsleven. Juist daarmee bindt je je leden. 
2.    Ze staan open voor samenwerkingen met bijvoorbeeld andere verenigingen, instanties en gemeente 
3.    Ze moderniseren hun aanbod.

Of het zo moet zijn, dit komt ook terug in onze plannen voor 2018.

Allereerst blijven we vooral een traditionele vereniging waar leden zich thuis moeten voelen en waar leden betrokken worden. Het motto ‘Thuis bij TCHU’ blijft wat dat betreft gelden. Hierin vervullen Laura en Chantal ook een belangrijke rol. Drie weken geleden organiseerden zij hier nog een heus après-ski feest en volgende week zijn we hier weer voor een klaverjasavond. 

Samenwerkingen zijn we afgelopen jaar al aangegaan met verschillende van onze buren. Ik denk aan HSV, het PCC, de buurtsportcoach en de fysiotherapeuten van REVA-centre. Dit jaar willen we de banden verder aanhalen, maar zullen we ons netwerk ook nog verder uitbreiden.
Modernisering van het aanbod is misschien nog wel het lastigst. Natuurlijk spelen we in op de nieuwe mogelijkheden en competitievormen die de KNLTB aanbiedt. Ook hebben we dit jaar een tijdelijk beachtennisveld aangelegd. Een echte vernieuwing zouden we wellicht kunnen doorvoeren met de introductie van padel op ons park. Volgens velen is padel de toekomst van het tennis. Op dit moment wordt bekeken of padel ook toekomst heeft bij TCHU.

Al met al staat er ook dit jaar heel veel te gebeuren bij TCHU. Ik reken daarbij weer op veel betrokken leden en goede samenwerking met alle partners, maar bovenal hoop ik dat 2018 voor jullie allemaal een gezond, sportief en gewoon fantastisch jaar mag worden!

Ton Verberne
Voorzitter TC Heiloo United

« Terug

» Nieuws archief